به گزارش صفیر گیلان؛قبرستان گبری مربوط به هزاره اول قبل از میلاد و یا دوران‌های تاریخی پس از اسلام است. قبرهای گبری معمولا در نقاط بلند و روبه دره قرار دارند. اکثرآ دارای جنس هستند روی هر قبر با تخته سنگ پوشانده میشده که حتی با یک میلگرد هم میتوان قبر گبری را پیدا کرد….در فقیرترین قبر […]

به گزارش صفیر گیلان؛قبرستان گبری مربوط به هزاره اول قبل از میلاد و یا دوران‌های تاریخی پس از اسلام است.

قبرهای گبری معمولا در نقاط بلند و روبه دره قرار دارند. اکثرآ دارای جنس هستند روی هر قبر با تخته سنگ پوشانده میشده که حتی با یک میلگرد هم میتوان قبر گبری را پیدا کرد….در فقیرترین قبر انان  یک یا دو کاسه سفالی قرار دارد و قشر متوسط و پولدار انان لوازم شخصی انان هم قرار داده میشد مانند زیورالات،خنجر،سپر و در معدودی از انان نسخه گنج مربوط به اموال شخص مرده و در برخی از انان اسب یا قاطر یا سگ شخص هم با او بخاک میسپردند(این اجناس فقط بخاطر اعتقاد مردمان آنزمان به زندگی پس از مرگ بوده).

در باور عموم به مردگان و درگذشتگانی که به روش مسلمان تدفین نشده اند یعنی به سمت قبله خاک نشده اند گبری و به محل دفنشان قبور گبری می گویند . از نظر ایشان گبریان شامل زرتشتیات و یهودیان و ……ساکنان باستان بوده اند . ولی آنها بر خلاف باور عموم کافر نبوده اند بلکه برخی از ایشان یگانه پرست و یکتاپرست بوده اند چه بسا ایمانی قویتر از من و شما نیز داشته اند .برای اثبات آن نیز کافیست به منشور کوروش نگاهی بیاندازیم همچنین در کتیبه ها و سنگ نوشته های باستان نیز وحدانیت موجود بوده است .

به طور صحیح تر ، مقابر و قبوری که به قبل از زرتشت منسوبند که شامل مهرپرستان و چند ایزدان باستان هستند گبر اطلاق می شود .

حال اینکه شنیده های محلی از روستای لاسک شهرستان شفت حاکی است که در طی مراحل ساخت سد لاسک خللی ایجاد شد و دوست داران محیط زیست و برخی نهادها مخالف و برخی نهادها موافق ساخت سد بودند بدون اینکه اطلاعی از قبرستان گبری در این منطقه داشته باشند.

امروز از اهالی منطقه لاسک شفت خبر می رسد که با پیدا شدن سفال ها در ۵ کیلومتری تا ۲ هزار متری این پروژه پای مدیران ارشد میراث کشور و مسئولان باستان شناسی  را به منطقه باز کرده و عملا” ساخت سد لاسک متوقف شده و خواهد شد.

شنیده ها حاکی است که مدیران میراث فرهنگی شهرستان نیز مخالف ساخت سد در این منطقه بودند که به جهت مخالفت از سمت در این شهرستان به ادارات دیگر استان توسط برخی مسئولان منتقل شدند.

شنیده ها حاکی است که  باستان شناسان معروف از جماه (خ و ن) به منطقه امده و تعدادی از سفالهای موجود در منطقه را برای شناسایی بیشتر با خود برده اند.