میتواند به کاهش هزینههای تولید و افزایش بهرهوری کمک کند، تا ما به سطح تولید جهانی برسیم، به ویژه در تولیدات جدید که با فناوریهای نوین در دنیا شکل میگیرند. استاندار گیلان بیان کرد که ما نمیتوانیم با تکنولوژیهای قدیمی نیازهای خود را برطرف کنیم؛ بنابراین ناچاریم از دانش و فناوریهای روز دنیا بهرهبرداری کنیم. این نمایشگاه تنها بخشی کوچک از دستاوردهای علمی دانشگاههای کشور را به نمایش میگذارد که اگر صنعتگران به آن توجه کنند، تأثیر مثبتی بر تولید علمی کشور خواهد داشت.
حقشناس تأکید کرد که راه نجات کشور در این است که با تفکر و اندیشه نو به دنبال تکنولوژیهای جدید برویم. وی درباره محدودیتهای ارتباط بین دانش و بازار تصریح کرد: علم در جهان محدود به استان، کشور یا دانشگاه خاصی نیست و برای همه در دسترس است، چالش اصلی در تبدیل علم به محصول نهایی، نیاز به تکنولوژی و سرمایهگذاری است، بخشی از سرمایهگذاریها کم است و بخشی در مقیاس ملی و جهانی انجام میشود، در بنگاههای اقتصادی دنیا، تحقیق و توسعه ضروری است و بخش صنعت باید از دستاوردهای علمی بهرهبرداری کند.
حقشناس بیان کرد که ما ناچاریم به سمت محصولاتی مانند خودروهای هیبریدی حرکت کنیم، زیرا با افزایش مصرف بنزین در دنیا، نیاز به چنین خودروهایی احساس میشود و در ایران نیز باید به این سمت حرکت کنیم. استاندار گیلان خاطرنشان کرد که با تکنولوژیهای قدیمی نمیتوان زندگی جدید را با هزینه کم مدیریت کرد، بنابراین، دانشگاهها و مراکز صنعتی باید این ارتباط را حفظ کرده و از دانش بهرهبرداری کنند، زیرا این بهترین راه برای کاهش هزینههای شهروندی است.
حقشناس در تشریح هفته پژوهش اظهار کرد: امروزه هیچ کشوری بدون پژوهش قادر به کاهش هزینههای زندگی نیست، چرا که پژوهش عنصر اساسی در توسعه است، هر چه بیشتر در بخش پژوهش سرمایهگذاری کنیم، در واقع هزینههای زندگی را کاهش دادهایم، انجام پژوهش در تمامی بخشها از کشاورزی و صنعت گرفته تا خدمات دولتی، اگر بتواند خدمات را با هزینه کمتر و بهصورت کوتاهتر ارائه دهد، باید انجام شود، چرا که زندگی امروزه صنعتی شده است.
*تبدیل دستاوردهای پژوهشی به فناوری تا قابلیت تجاریسازی و ایجاد ثروت
امیر ملکپور رئیس پارک علم و فناوری گیلان در مراسم افتتاحیه نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری استان گیلان اظهار کرد که چند سالی است تلاش میکنیم تا جنبههای فناوری را در نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری و فن بازار برجسته کنیم.
وی افزود: اگر میخواهیم در مسیر اقتصاد دانشبنیان حرکت کنیم، لازم است که دستاوردهای پژوهشی به فناوری تبدیل شوند تا قابلیت تجاریسازی و ایجاد ثروت را پیدا کنند.
ملکپور با اشاره به اینکه این رویکرد در سالهای اخیر در نمایشگاه تقویت شده است، به ویژه امسال که شاهد اتفاقات جدیدی هستیم، اعلام کرد که در این نمایشگاه بخشهای متنوعی داریم که شامل رونمایی از ۱۲ محصول جدید است، علاوه بر این، غرفههایی از محصولات مختلف دانشگاهی، شرکتهای دانشبنیان، آموزش و پرورش و استعدادهای درخشان نیز در نمایشگاه امسال ارائه شدهاند.
رئیس پارک علم و فناوری گیلان همچنین بیان کرد که در کنار نمایشگاه، کارگاههای آموزشی برگزار میشود که شامل سه کارگاه در فضاهای مختلف و با آموزشهای متنوع است.
وی از برگزاری رویداد «ایده خلاقانه» در کنار نمایشگاه خبر داد و گفت: این رویداد به تقویت تفکر خلاق در دانشجویان و دانشآموزان کمک میکند و همچنین به جذابیت نمایشگاه با شور و شوق خاصی میافزاید.
ملکپور در پاسخ به سوالی درباره دستاوردهای نمایشگاه فناورانه سال گذشته توضیح داد: هرساله ما تلاش میکنیم دستاوردهای پژوهشی که در اینجا ارائه میشوند، وارد مراکز رشد شوند و هدف اصلی این است که این دستاوردها به فناوری تبدیل شوند و این روند هرساله ادامه دارد و رویکرد ما در این زمینه همواره در حال گسترش است.
رئیس پارک علم و فناوری گیلان بیان کرد؛ با توجه به اهمیت اقتصاد مبتنی بر دانش و تأکیدی که در این زمینه وجود دارد و در برنامههای استانی و کشوری نیز مورد توجه قرار گرفته است، ما تمام تلاش خود را خواهیم کرد تا این امر محقق شود و امسال پیشبینی میکنم که تعداد دستاوردهای پژوهشی که به فناوری تبدیل میشوند، افزایش یابد.
وی در پاسخ به پرسش این رسانه درباره نحوه حمایت از این پژوهشها، اظهار کرد: حمایتها متنوع هستند و شامل مشاوره تخصصی در حوزه کسب و کار میشوند، علاوه بر مشاوره، از امکانات آزمایشگاهی موجود نیز بهرهمند میشوند و در صورت نیاز، تسهیلات مالی نیز دریافت میکنند، همچنین مکان استقرار به این افراد اختصاص مییابد و سعی میکنیم در نمایشگاههای تخصصی در سطح کشور و دیگر نمایشگاهها شرکت کنند تا بتوانند خود را معرفی کرده و به تجاریسازی دانش خود بپردازند.
ملکپور با اشاره به شعار سال که جهش تولید با مشارکت مردمی است، گفت: در فضای علمی مانند پارک علم و فناوری، مصداق مشارکت مردمی این است که افراد با دانشی که دارند، آن را به ثروت تبدیل کنند و از این طریق به کسب و کار و رونق تولید بپردازند.
Tuesday, 7 January , 2025