اختصاصی/صفیر گیلان؛ مناره بازار گسکر مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان صومعهسرا، روستای مناره بازار واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۶۸۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. مناره گسکر در سر راه یک جاده قدیمی معروف به جاده شاه عباسی واقع شدهاس و جالب است که در«فرهنگ […]
اختصاصی/صفیر گیلان؛ مناره بازار گسکر مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان صومعهسرا، روستای مناره بازار واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۶۸۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مناره گسکر در سر راه یک جاده قدیمی معروف به جاده شاه عباسی واقع شدهاس و جالب است که در«فرهنگ جغرافیایی ایران» از این مناره بهنام «برج چهل گیس چمنی» یاد میکنند..
با توجه به شکل مناره و مصالح بکار رفته در آن میتوان مناره گسگر را یادآور منارههای عظیم سلجوقی در دیگر مناطق ایران دانست و در رده منارههای دوره سلجوقی قرار داد.
ارتفاع اولیه مناره بازار گسکر ۳۰ متربوده که متاسفانه حدود ۵ متر آن بر اثر عوامل جوی و حدود ۱۳ متر آن در زلزله سال ۱۳۶۹ تخریب شد.
مناره با آجرهای مربع شکل به ابعاد ۱۳×۱۳ سانتیمتر و قطر ۶ سانتیمتر بنا گردیده و جز در قسمت فوقانی که دو نوار آجرکاری تزئینی آن را زینت داده، در سایر قسمتها کاملاً ساده و بدون آلایش است.
گفتنی است در سال ۱۳۸۲ حدود ۸ متر از بخش های تخریب شده توسط اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان مورد بازسازی قرار گرفت و به ارتفاع فعای مناره یعنی حدود ۲۰ متر رسید.
محیط این مناره در سطح زمین ۱۹ متر و قطر آن در قسمت پایین مناره به ۷ متر می رسد که با حرکت به سمت بالا از قط آن کاسته می شود.
یافته های باستان شناسی در محوطه پیرامونی مناره حکایت از رونق این روستا به خصوص در دوره صفوی همزمان با اوج شکوه شهر باستانی گسکر دارد.
رئیس اداره میراث فرهنگی صومعه سرا در حاشیه افتتاح و بهره برداری این اثر تاریخی که با حضور معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گیلان، و معاون عمرانی فرمانداری صومعه سرا برگزار شد از بازسازی و ساماندهی فاز نخست مناره تاریخی گسکر خبر داد و گفت: طبق برنامه ریزی های صورت گرفته مناره تاریخی گسکر در آینده نزدیک به یکی از جاذبه های مورد توجه گردشگران تبدیل می شود.
علیرضا مهرگان از افتتاح فاز نخست مناره گسکر خبر داد وگفت: در راستای حفظ آثار ملی و باستانی، پاسداشت فرهنگ و تمدن گذشتگان و انتقال این فرهنگ به آیندگان مناره تاریخی گسکر که یکی از آثار با ارزش دوره صفوی در شهرستان صومعه سراست مرمت و بازسازی شد.
وی با بیان اینکه جهت اجرای عملیات محوطه سازی، نصب نیمکت و درب ورودی، نورپردازی و نصب تابلوی راهنمای اثر به دو زبان مبلغ ۹۰ میلیون تومان اعتبار صرف شده است، تصریح کرد: مناره تاریخی گسکر در حدود ۱۵ کیلومتری غرب مرکز شهرستان صومعه سرا در روستای مناره بازار بخش مرکزی این شهرستان واقع شده و از آثار با ارزش اسلامی محسوب می شود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری صومعه سرا، با اشاره به اینکه براساس برنامه ریزی هایی تدوین شده، ساماندهی مناره تاریخی گسکر در سال جاری با رویکرد متفاوتی تداوم دارد، گفت: در حال حاضر ارتفاع مناره گسکر ۱۸ متر بوده که مهمترین برنامه بالا بردن ارتفاع آن است.
مهرگان، یکی از اهداف اداره میراث فرهنگی صومعه سرا را ساماندهی، بازسازی و مرمت آثار فاخر تاریخی این شهرستان جهت فراهم کردن جذب گردشگر و استفاده مسافران از این اماکن برشمرد و تصریح کرد: در این راستا طی سال های اخیر موفق شدیم نمونه هایی از این آثار تاریخی از جمله چند دهنه پل را در شهرستان صومعه سرا بازسازی و مرمت کنیم.
وی ضمن تقدیر از مساعدت نماینده و فرماندار این شهرستان و اداره کل میراث فرهنگی در راستای جذب اعتبارات، خاطرنشان کرد: طبق برنامه ریزی های صورت گرفته مناره تاریخی گسکر در آینده نزدیک به یکی از جاذبه های مورد توجه گردشگران تبدیل می شود.
عکس و خبر/زلیخا صفری راسته کناری
Friday, 29 November , 2024