صفیر گیلان ؛استاندار گیلان  با بیان اینکه امروزه یونسکو بیش از ۲۰ نوع سواد تعریف کرده است که سواد سلامت، سواد رسانه‌ای، سواد مالی و حتی سواد عاطفی در بین آن‌هاست، گفت: ما انتظار داریم همان‌طور که مردم باید سواد سلامت داشته باشند، پزشکان نیز سایر انواع سواد از جمله سواد سیاسی و رسانه‌ای را داشته باشند

به گزارش پایگاه خبری صفیر گیلان از رشت، هادی حق‌شناس، استاندار گیلان، پیش از ظهر امروز در همایش «پزشکی در تراز قانون» که با حضور جمعی از مسئولان و متخصصان حوزه سلامت در تالار مرکزی رشت برگزار شد، با اشاره به اهمیت عدالت در حوزه سلامت، خواستار ارتقاء سواد سلامت و افزایش شفافیت و اطلاعات برای کاهش خطاهای پزشکی شد.

وی با قدردانی از دست‌اندرکاران این همایش و یادآوری همکاری‌های خود با برخی چهره‌های علمی و نمایندگان مجلس، گفت: امروز اطلاعات ناقص و نبود شفافیت یکی از چالش‌های اصلی در ساختار خدماتی کشور از جمله نظام سلامت است.

استاندار گیلان  با اشاره به نقش مهم بازار رقابتی در افزایش کیفیت خدمات بیان کرد: در اقتصاد، بازار رقابت کامل منجر به ارائه کالا با کیفیت بالا و قیمت پایین می‌شود، اما در حوزه پزشکی به‌دلیل نبود اطلاعات کامل، این مدل هنوز به‌خوبی تحقق نیافته است.

به گفته حق شناس، همان‌طور که در سایر حوزه‌ها از جمله خودرو و نانواها رقابت حتی به‌صورت جزئی باعث بهبود کیفیت خدمات شده است، در حوزه سلامت نیز با شفاف‌سازی، توسعه اطلاعات و ارتقای سواد سلامت، می‌توان کیفیت را ارتقا داد و خطا را کاهش داد.

وی با بیان اینکه خدمات سلامت و امنیت پایه‌های اساسی توسعه هستند، افزود: «سلامت» آن یکِ ارزش‌گذاری است که همه صفرهای دیگر را معنا می‌بخشد؛ اگر فردی سالم نباشد، ثروت و دیگر امکانات برای او بی‌معنا خواهد بود.

استاندار گیلان  با بیان اینکه امروزه یونسکو بیش از ۲۰ نوع سواد تعریف کرده است که سواد سلامت، سواد رسانه‌ای، سواد مالی و حتی سواد عاطفی در بین آن‌هاست، گفت: ما انتظار داریم همان‌طور که مردم باید سواد سلامت داشته باشند، پزشکان نیز سایر انواع سواد از جمله سواد سیاسی و رسانه‌ای را داشته باشند.

حق‌شناس همچنین با اشاره به مسئله خطاهای پزشکی بیان کرد: حجم خطاهای پزشکی نسبت به سایر سوانح مانند تصادفات رانندگی بسیار کمتر است، اما به‌دلیل حساسیت بالای بیماران و خانواده‌ها، بازتاب رسانه‌ای آن بسیار گسترده‌تر است،‌ بیمار با تمام دارایی خود به پزشک اعتماد می‌کند؛ پس طبیعی‌ست که انتظار پایین‌ترین میزان خطا وجود داشته باشد.

وی با بیان اینکه مهم‌ترین عامل برای کاهش خطا، اطلاعات کامل و قانون‌مندی است، افزود: همان‌طور که وجود دوربین در محیط‌ها رفتار را کنترل می‌کند، در نظام سلامت نیز باید شفافیت و پاسخ‌گویی حاکم شود.

استاندار گیلان در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در حوزه پزشکی مانند سایر حوزه‌ها، نباید خطاهای گذشته تکرار شود؛ بلکه باید با اصلاح آیین‌نامه‌ها و قوانین، ارتقای دانش و پذیرش مسئولیت، به سمت توسعه پایدار حرکت کرد.

حق‌شناس با اشاره به تجربه ۳۰ساله خود در حوزه دریایی خاطرنشان کرد: در صنعت دریا، هر حادثه به یک کنوانسیون بین‌المللی تبدیل شد و این‌گونه از تکرار خطا جلوگیری به عمل آمد؛ چنین الگویی باید در بخش سلامت نیز به‌کار گرفته شود.

وی با اشاره به سرمایه اجتماعی خلق‌شده در بحران‌هایی همچون کرونا و جنگ اخیر غزه تصریح کرد: اگر نتوانیم از این سرمایه اجتماعی استفاده کنیم، مقصر خود ما هستیم. هر یک از ما باید در حرفه و شغل خود، پاسخ‌گو، دقیق و متعهد باشیم تا حال مردم خوب شود؛ چرا که حال خوب مردم، حال کشور را خوب خواهد کرد

  • نویسنده : تنظیم؛زلیخا صفری