دکتر سید مهدی سلیمانی به مناسبت فرا رسیدن روز جهانی بهداشت (۷ آوریل ۲۰۲۵ برابر با ۱۸ فروردین ۱۴۰۴) با شعار اصلیfutures hopeful beginnings Healthy «شروعی سالم، آینده‌ای امیدبخش» ضمن تبریک فرا رسیدن این روز به عموم مردم شریف گیلان، جامعه فرهیخته دانشگاهی و به ویژه همکاران پر تلاش و سختکوش نظام سلامت در سراسر استان، پیامی صادر کرد

به گزارش پایگاه خبری صفیر گیلان به نقل از دانشگاه علوم پزشکی گیلان (گیل‌وب‌دا)؛ متن پیام دکتر سلیمانی معاون بهداشتی دانشگاه و رییس مرکز بهداشت استان به شرح ذیل است:

سلامتی، حق همه مردم است. سلامت مادران و نوزادان، پایه و اساس سلامت خانواده‌ها و جوامع سالم است که به تضمین آینده امیدوار کننده برای همه ما کمک می‌کند.

روز جهانی بهداشت هر سال در روز تاسیس سازمان جهانی بهداشت و تصویب اساسنامه آن توسط سازمان جهانی بهداشت، کشورهای عضو و شرکا در ۷ آوریل جشن گرفته می‌شود. این روز نخستین بار در سال ۱۹۵۰ نامگذاری شد و هدف آن معطوف کردن توجه و افکار به مساله سلامت جهانی بود. از سال ۱۹۵۰ هر سال موضوع متفاوتی برای این روز و بر اساس پیشنهادات دولت‌ها و کارکنان عضو انتخاب می‌شود. روز جهانی بهداشت، فرصتی جهانی برای تمرکز بر مسائل مهم بهداشت و اولویت‌های سلامت عمومی فراهم می‌کند که جامعه بین المللی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این روز همچنین فرصتی مغتنم برای جلب تلاش‌های همه جانبه در راستای فراهم نمودن دسترسی عادلانه آحاد جامعه به خدمات اولیه سلامت است.

روز جهانی بهداشت در ۷ آوریل سال جاری آغازگر یک کمپین یک‌ساله در مورد سلامت مادران و نوزادان، خواهد بود. این کمپین با عنوان شروعی سالم، آینده‌ای امیدبخش، از دولت‌ها و جامعه سلامت می‌خواهد تا تلاش‌ها را برای پایان دادن به مرگ‌های قابل پیشگیری مادران و نوزادان افزایش دهند و سلامت و رفاه درازمدت زنان را در اولویت قرار دهند.

این وظیفه و ماموریتی حیاتی است. به طرز نگران کننده و غم انگیزی، بر اساس تخمین‌های منتشر شده در حال حاضر، سالانه نزدیک به ۳۰۰ هزار زن در جهان به دلیل بارداری یا زایمان جان خود را از دست می‌دهند، در همین حال بیش از ۲ میلیون نوزاد در ماه اول زندگی خود می‌میرند و در حدود ۲ میلیون نوزاد دیگر مرده به دنیا می‌آیند. این آمار نشان می‌دهد که تقریبا در هر ۷ ثانیه، یک مورد مرگ قابل پیشگیری رخ می‌دهد.

با ادامه روند کنونی، از هر ۵ کشور، ۴ کشور در مسیر دستیابی به اهداف تعیین شده برای بهبود بقای مادران تا سال ۲۰۳۰ ناکام خواهند بود، همچنین از هر ۳ کشور، ۱ کشور قادر به تحقق اهداف کاهش مرگ و میر نوزادان نخواهد بود.

زنان و خانواده‌ها در سراسر جهان به مراقبت‌های با کیفیت بالا نیاز دارند که در قبل، حین و بعد از زایمان از نظر جسمی، روانی و عاطفی از آن‌ها حمایت کند، سیستم‌های بهداشتی باید برای مدیریت بسیاری از مسائل بهداشتی که بر سلامت مادر و نوزاد تأثیر می‌گذارند، تکامل یابند. این مسائل صرفا به عوارض مستقیم مامایی و زایمان محدود نمی‌شود بلکه شامل شرایط سلامت روان، بیماری‌های غیرواگیر و برنامه ریزی و مدیریت خانواده نیز می‌شود.

سازمان جهانی بهداشت در ۷ آوریل ۲۰۲۵، خواستار تقویت مجدد تلاش‌ها در سراسر جهان برای اطمینان از دسترسی به مراقبت‌های باکیفیت بالا برای زنان و نوزادان است. زنان در همه جا نیازمند دسترسی به ارائه دهندگان خدمات بهداشتی درمانی هستند که به نگرانی‌های آن‌ها گوش دهند و نیازهای آن‌ها را برآورده کنند تا بتوانند زندگی خود را برنامه ریزی کرده و از سلامت خود محافظت کنند.

در کشور ما با استقرار و گسترش نظام شبکه‌های بهداشت و درمان کشور که از سال ۱۳۶۳ بر اساس اعلامیه نشست آلماتا و معرفی مراقبت‌های اولیه بهداشتی به عنوان راهبرد اساسی نظام سلامت جهت ارائه خدمات ضروری سلامت- از جمله مراقبت‌های مادران و کودکان – و تامین، حفظ و ارتقای سلامت همه جانبه شکل گرفت، تلاش جهت حفظ امنیت سلامت و برقراری دسترسی عادلانه به سلامت برای آحاد جامعه همواره صورت گرفته و موفقیت‌های بزرگی نیز به دست آمده که مورد تحسین جهانیان واقع شده است.

بدیهی است دستیابی به اهداف سلامت همه جانبه افراد، خانواده‌ها و جامعه تنها با جلب مشارکت ساختارمند عادلانه و آگاهانه مردم در خلق سلامت و اجرای صحیح اصول ارتقای سلامت امکانپذیر می‌شود و نقش خدمات ده‌ها هزار نفر سفیران و داوطلبان سلامت در استان به عنوان مروجین و گفتمان سازهای اصلی بهداشت در استان همواره قابل توجه و تقدیر است