بابایی بیان کرد: در بخش دولتی در سال گذشته در راستای پایش، مراقبت و ممیزی واحدهای پرورشی تعداد ۱۳ هزار آزمایش از ۳۸۰ نمونه اخذ شده از واحدهای صنعتی و حیات وحش انجام و تعداد ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار قطعه طیور بومی روستایی علیه بیماری نیوکاسل واکسینه شده‌اند.

به گزارش پایگاه خبری صفیر گیلان؛ هادی بابایی پیش از ظهر یکشنبه در نشست با استاندار گیلان به مناسبت هفته دامپزشکی اظهار کرد: نقش دامپزشکی در سلامت جامعه و تأمین امنیت غذایی انکارناپذیر است.

وی افزود: این اداره کل و ادارات تابعه شهرستان در راستای وظایف حاکمیتی و قانونی خود ۳ هدف حفظ سرمایه دامی از طریق بهداشت دام، حفظ و ارتقای بهداشت عمومی از طریق مدیریت بیماری‌های مشترک و تحقق امنیت غذایی از طریق فراهم کردن شرایط بهداشتی برای سرمایه گزاری در تولید و کاهش تلفات دامی، کاهش ضایعات فراورده‌های دامی، افزایش راندمان و کیفیت تولید و سلامت مواد غذایی با منشأ دامی را دنبال می‌کند.

بابایی ادامه داد: موارد مرتبط با تأمین مواد غذایی سالم و بهداشتی در رأس کلیه مباحث جامعه قرار دارد و دامپزشکی به عنوان متولی غذای ایمن با منشأ دامی، یکی از ارکان اساسی زمینه ساز امنیت غذایی جامعه محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه نقش دامپزشکی صرفاً به معنای درمان یک بیماری در دام نیست ادامه داد: این حوزه نقش مؤثر و غیرقابل انکاری در بهداشت عمومی جامعه و ارتقا سلامت آن دارد لذا هر جایی که نظارت خوب باشد، توسعه نیز ایجاد خواهد شد.

بابایی با تاکید بر اینکه دامپزشکی در ایران در دو عرصه خدمات ارائه می‌دهد، افزود: اولین عرصه تقویت اقتصاد و تولید ملی است یعنی به منظور حفظ سرمایه دامی و با کاهش ضرر و زیان ناشی از بیماری‌های مختلف دامی و پیشگیری از آنها به ارتقا اقتصاد ملی کمک شایانی می‌کند.

وی اضافه کرد: آمار و ارقام در این عرصه بسیار چشم گیر و قابل توجه است از جمله صنعت طیور که بعد از صنعت نفت و پتروشیمی، دومین صنعت بزرگ کشور از لحاظ گردش مالی است این سازمان با مدیریت بهداشتی بیماری‌های طیور و کاهش تلفات افزایش راندمان تولید و همچنین ارتقا کیفیت محصولات تولیدی در سطح کشتارگاه‌ها و مراکز بسته بندی کمک شایانی را به تولید و پیشرفت این صنعت و برقراری امنیت غذایی در کشور که از مقوله‌های بسیار مهم در بخش کشاورزی محسوب می‌گردد نقش بسزا، معنی دار و غیر قابل انکاری دارد.

بابایی بیان کرد: در بخش دولتی در سال گذشته در راستای پایش، مراقبت و ممیزی واحدهای پرورشی تعداد ۱۳ هزار آزمایش از ۳۸۰ نمونه اخذ شده از واحدهای صنعتی و حیات وحش انجام و تعداد ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار قطعه طیور بومی روستایی علیه بیماری نیوکاسل واکسینه شده‌اند.

وی با اشاره به اینکه در بخش دام و آبزیان نیز وضعیت به همین صورت است اقدامات سازمان دامپزشکی در پیشگیری از بیماری‌های مهم صنعت دام و تأثیرات اقتصادی و بهداشتی آن مثل CCHF ،تب برفکی، بروسلوز و سل بسیار مهم و حیاتی است، گفت: در اولین روز فروردین ماه سال جاری با شیوع بیماری تب برفکی در استان همکاران خدوم دامپزشکی استان مشغول پایش، مراقبت، نمونه برداری و کنترل کانون‌های این بیماری در جهت جلوگیری از اشاعه آن به سایر نقاط استان و کشور بودند که به نحو مطلوب و شایسته ای کنترل شد.

بابایی افزود: در این بخش در سال گذشته حدود بر ۸۲۷ هزار نوبت سر واکسن در دام سنگین و ۳ میلیون و ۳۵۰ هزار نوبت سر واکسن در دام سبک تزریق و تعداد ۳۵۳ هزار رأس دام و ۸۷ هزار مترمربع اماکن دامی عملیات سمپاشی انجام شد و در بخش آبزیان نیز در چند سال اخیر بیماری ویروسی KHV که تلفات سنگین و خسارات چندین میلیارد دلاری در صنعت پرورش آبزیان عراق به بار آورده بود سازمان دامپزشکی کشور توانست با کمترین خسارت وارده و کمترین تبعات اجتماعی در سال ۱۴۰۰ با تشدید اقدامات پایش و مراقبت بیماری را تحت کنترل درآورد.

بابایی ادامه داد: در این بخش در شش ماهه اول سال جاری موارد پایش، مراقبت فعال و اقدامات قرنطینه‌ای بهداشتی مراکز پرورش ماهی نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل رشد بیش از دو برابری را نشان می‌دهد و در کنار تمام این برنامه‌های عملیاتی نباید بحث آموزش و ترویج دامداران را فراموش کرد آموزش شناخت بیماری‌های دامی و نحوه پیشگیری از بیماری‌های دامی همیشه یکی از راهبردهای سازمان دامپزشکی در زمینه مدیریت بیماری‌های دامی می‌باشد.

وی تصریح کرد: این سازمان در زمینه صادرات محصولات با منشأ دامی نیز به عنوان تنها مرجع معتبر و مورد قبول نهادهای بین المللی با اعمال دستورالعمل‌ها و ضوابط بهداشتی بین المللی و تأیید سلامت این محصولات در کشور همواره در تلاش است تا با همکاری سایر بخش‌ها، محصولات سالم جهت استمرار صادرات و ارزآوری به خارج از کشور صادر گردد.

بابایی ادامه داد: صادرات محصولاتی نظیر محصولات لبنی، خاویار، ماهی، پودر گوشت و ماهی، خوراک و مکمل آبزیان و تخم مرغ نطفه دار بوقلمون گوشتی در سال گذشته حدود بر ۲۴ میلیون دلار ارز آوری برای کشور داشته است.

وی اضافه کرد: در زمینه واردات نهاده‌های دامی نیز این اداره نقش مهم و تأثیر گذاری دارد. در سال گذشته حدود بر ۵۶۵ هزار تن نهاده‌های دامی، گوشت تازه و منجمد گوسفند و مرغ منجمد تحت نظارت کارشناسان این اداره از مرزهای استان وارد کشور شده‌اند.

بابایی افزود: آزمایشگاه مرکزی این اداره کل نیز با دارا بودن گواهینامه‌های ایزو و همچنین کد EC اتحادیه اروپا در سال ۱۴۰۲، ۷۷۱۵۲ انواع آزمایشات سرولوژیک، شیمیایی، میکروبی، انگل شناسی و PCR انجام داده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد نزدیک به دو برابری را نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: دومین مسئله تأثیر گذار این سازمان در کشور در بحث بهداشت عمومی است و در همین راستا در استان کشتار دام و طیور در کشتارگاه‌های صنعتی و تحت نظارت کامل دامپزشکی انجام می‌شود و در این بخش در سال گذشته ۸۵۲۶ تن گوشت قرمز، ۱۷۴ هزار و ۸۳۳ تن گوشت مرغ در کشتارگاه‌های استان تحت نظارت این اداره ذبح شده است.

بابایی اضافه کرد: در بخش حقوقی نیز این اداره کل در سال گذشته تعداد ۳۸۲ پرونده در محاکم قضائی استان مطرح و ۲۰۲ مورد جزای نقدی، ۲۹ مورد پلمپ و ۱۱ مورد حبس صادر شد.

وی ادامه داد: در بخش دارو و درمان در راستای اقدامات نظارتی بر بخش خصوصی دامپزشکی در سال گذشته از ۳۱۲ مرکز فعال استان ۲۲۰۰ مورد بازدید صورت گرفته و در تحقق اهدافی که بنده عرض کردم اعتقاد داریم که بدون مشارکت بخش خصوصی فعال و پویا و همراه تحقق هیچیک از این اهداف ممکن و دست یافتنی نیست.

  • نویسنده : تنظیم؛زلیخا صفری