صفیرگیلان/مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان اضافه کرد: کاوش‌های اخیر به کشف ابزارآلات فلزی، بقایای آهنگری، و کوره‌های فلزکاری مدفون شده در خاک  منجر شده که نشان‌دهنده اهمیت این منطقه در قرون گذشته است

به گزارش اختصاصی صفیر گیلان از فومن؛روابط‌عمومی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان بمنظور برجسته کردن اهمیت حفظ و احیای آثار تاریخی و نقش آن‌ها در توسعه پایدار  استان برای آشنایی بیشتر با ظرفیت‌های فرهنگی و گردشگری  و تاریخی ماسوله دوشنبه  اول اردیبهشت تور  یک روزه خبری را با حضور مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری گیلان،فرماندار فومن،رئئس میراث فرهنگی و گردشگری فومن،بخشدار بخش سردار جنگل شهرستان برگزار کرد.

در این تور یک روزه که جمعی از عکاسان و خبرنگاران  خبرگزاری ها و رسانه‌های مکتوب و مجازی استان گیلان و شهرستان فومن سوار بر ماشین شدند و به مقصد شهر تاریخی ماسوله  حرکت کردند بعد از عبور از جنگل های سبز و با وقار هیرکانی  برای  واکاوی  ریشه های فرهنگی و تاریخی  گیلانیان به  بالا دست  ماسوله  راهی شدند.

خبرنگاران استانی و محلی با اتوبوس در لابه لای جاده‌ی پر پیچ و خم مسیر از لابه لای انبوه درختان هیرکانی رفتند تا به تاریخ، تمدن، فرهنگ، هنر و هوش اجدادشان برسند، به سایت کاوشگری «کهنه ماسوله» که رمز و رازهای پنهان اجدادشان را هویدا می‌کرد.

سایت کهنه ماسوله طبق نظر کارشناسان و بومیان منطقه اولین سکونتگاه ماسوله نشینان بوده که امروز می رود تا در ثبت جهانی ماسوله کمک حال این شهرک پلکانی باشد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان، در جمع خبرنگاران و اصحاب رسانه  بازدید کننده از سایت کاوش باستانی «کهنه ماسوله »گزارش جامعی از فعالیت‌ها و دستاوردهای اخیر اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان را در زمینه شناسایی، ثبت و مرمت آثار تاریخی استان گیلان  ارائه کرد.

ولی جهانی با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد از آثار تاریخی استان گیلان از شهرستان آستارا تا رودسر، شناسایی شده‌ است گفت: با توجه به اقلیم  جلگه، کوهپایه‌ای و کوهستانی استان گیلان، اکثر آثار تاریخی در این مناطق کشف شده‌اند، در حالی که مناطق جلگه‌ای آثار کمتری را به نمایش گذاشته‌اند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان با بیان اینکه برخی از آثار تاریخی  گیلان مربوط به محوطه های تاریخی است و با توجه به بررسی‌ها و پیمایش‌ های میدانی و  اقلیم کوهپایه ای و کوهستانی  گیلان آثار تاریخی زیادی در مناطق جلگه‌ای شناسایی نشده  است گفت: خوشبختانه از دهه ۸۰ کاوش‌های باستان شناسی زیادی  در مناطق مختلف استان گیلان به ویژه در دشت و جلگه های  گیلان انجام شد که عمده ترین  آنها  به آثار دوره اسلامی مربوط  میشود.

جهانی تصریح کرد: شهرک تاریخی ماسوله، شهر گسگر در صومعه سرا، لیسار تالش  و شیخ نشین شاندرمن، قلعه گردن در شرق گیلان از جمله آثار تاریخی جلگه هستند که مربوط به دوره اول قبل از میلاد مسیح می‌باشد که به نوعی بخش کوهپایه و جلگه را دربر می‌گیرد.

کهنه ماسوله، مرکز تولید آهن ایران قدیم

به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان  یکی از مهم‌ترین نقاط تاریخی معرفی‌‌ شده سایت باستانی کهنه ماسوله مرکز تولید آهن در دوران‌های اسلامی بوده که آثار متعدد تاریخی از جمله کوره‌های فلزکاری و معادن آهن در این منطقه  نیز کشف شده است.

ولی جهانی با تأکید بر اهمیت ثبت جهانی شهرک تاریخی ماسوله اظهار کرد: پرونده ثبت جهانی ماسوله در مراحل پایانی قرار دارد و تنها رفع برخی ایرادات کوچک باقی مانده است.

وی از ورود هیئت چینی به گیلان در خرداد ماه  امسال برای ادامه کاوش‌ها و بازشناسی آثار باستانی این منطقه، خبرداد و گفت: کاوش این منطقه و این نقطه گامی مهم در تکمیل پرونده ثبت جهانی خواهد بود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان اضافه کرد: کاوش‌های اخیر به کشف ابزارآلات فلزی، بقایای آهنگری، و کوره‌های فلزکاری مدفون شده در خاک  منجر شده که نشان‌دهنده اهمیت این منطقه در قرون گذشته است.

قدمت تاریخی گیلان؛ از پارینه‌سنگی تا امروز

جهانی با اشاره به قدمت تاریخی گیلان؛ از پارینه‌سنگی تا امروز تصریح کرد: بر اساس کاوش‌های صورت‌گرفته، قدمت تاریخی استان گیلان به ۲۳۰ هزار سال پیش و به دوره پارینه‌سنگی بازمی‌گردد.

وی از جمله کشفیات مهم این دوره در استان گیلان را غار رشی اعلام کرد که ابزارهای سنگی و اشیای تاریخی ارزشمند آن اکنون در موزه ملی ایران نگهداری می‌شود.

اظهار امیدواری مدیرکل میراث‌فرهنگی و گردشگری گیلان برای تکمیل ثبت‌جهانی ماسوله

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان در ادامه به دستاوردهای ملی و جهانی این اداره کل در سالهای اخیر اشاره کرد و افزود: بعد از انقلاب اسلامی تا امروز تعداد ۱۲۷۰ اثر تاریخی گیلان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده‌ است در حالی که پیش از انقلاب اسلامی تنها تعداد محدودی از این آثار ثبت شده بود.

جهانی همچنین  به ثبت جهانی سه سایت از جنگل‌های هیرکانی و کاروانسرای تی‌ تی در فهرست میراث جهانی اشاره کرد و گفت: شهر تاریخی ماسوله نیز در شرف ثبت جهانی قرار دارد

ولی جهانی: امیدواریم با ورود هیات چینی و کارشناسان ایکوموس که شهریور به استان سفرمیکنند، بتوانیم فرآیندتکمیل پرونده ثبت‌جهانی ماسوله را نهایی کنیم.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان از انجام فرآیند تکمیل ثبت‌جهانی منظر ماسوله خبر داد و گفت: مستندات مشخص شده ولی کافی نیست از اینرو قراراست سه هیات باستان‌شناسی برای تکمیل این فرآیند واردگیلان شوند.

افتتاح ساختمان اخوان به عنوان اولین بوتیک شمال کشور

  مدیر کل میراث‌فرهنگی گیلان  در ادامه با اشاره به اهمیت تحقق شعار سرمایه‌گذاری برای تولید  به برنامه‌های این اداره کل در بهره گیری از ظرفیت های بخش خصوصی در مرمت و بازسازی بمنظور بهره برداری از بناهای تاریخی گفت:  تعداد ۲۳۵ بنای تاریخی در اختیار دستگاه‌های دولتی قرار دارد که  در فاز بندی‌ های مختلف به بخش خصوصی واگذار خواهند شد .

جهانی افزود: این اقدامات با هدف مرمت، حفظ و بهره‌برداری کاربری همچون موزه، بوتیک‌ هتل و رستوران، با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در حال انجام است.

وی همچنین از افتتاح ساختمان اخوان به عنوان اولین بوتیک شمال کشور  در هفته میراث فرهنگی خبر داد و گفت: رستوران همدانی در  رشت نیز در این هفته به بهره‌برداری می‌رسد.

قاسمی فرماندار شهرستان فومن امروز در بازدید از شهرک تاریخی ماسوله درجمع خبرنگاران از ارسال پرونده این شهرک در آذرماه به سازمان یونسکو خبرداد

گفتنی است در تور یک روزه خبری از سایت کهنه ماسوله در شهرستان فومن

خبرنگاران در خصوص ثبت آثار تاریخی و مرمت آنها نیز از مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان سوالاتی را مطرح و جوابهای قانع کننده دریافت نمودند

،گزارش/زلیخا صفری راسته کنای.

  • نویسنده : زلیخا صفری راسته کناری