صفیر گیلان؛ آگاهی های زیست محیطی در جوامعی که ارتباط تنگاتنگ با محیط زیست پیرامون خود دارند، اهمیت بیشتری در پیشگیری از رفتارهای نادرست انسان و به تبع آن پیشگیری از تلفات گونه های حیات وحش دارد.
صفیر گیلان/زلیخا صفری راسته کناری؛بسیاری از مواد فلزی، پلاستیکی و آلاینده های زیست محیطی، جان گونه های حیات وحش از جمله جانوران،پرندگان،پستانداران،دو زیستان و مهم تر از همه ما انسانها را به خطر می اندازند که در این رابطه باید گردشگرانی که به گیلان سفر می کنند به خصوص در فصل گرم سال متوجه این موضوع باشند اگر چه با شرایط وجود کوه زباله و رها شدن پسماند در طبیعت گیلان دیگر برای زندگی مناسب نیست.
امروز زباله های رها شده در طبیعت به خصوص در مناطق با تراکم بالای گونه های حیات وحش و تنوع زیستی استان سرسبز گیلان، به راحتی در دسترس حیوانات قرار می گیرد و با توجه به اینکه حیواناتی چون گاو که در نوشتارهای اوستایی و پهلوی بارها به این همبستگی گاو با ماه اشاره شده است و بر اساس این روایت کهن آفرینش ایرانی، گاو همواره به سان بن و ریشه جانوران و گیاهان ستایش گردیده به آنها به عنوان غذا نگاه می کنند، احتمال اینکه با خوردن آنها تلف شوند، بسیار زیاد است.
امروز ضرر و زیان ناشی از رهای سازی زباله در دامن طبیعت و مناطق گردشگری گیلان بسیار وسیع است تا جایی که علاوه بر گونه های جانوری، گونه های گیاهی نیز به دلیل حجم بالای این پسماندها در گیلان در خطر نابودی قرار دارند.
همکاری مردم در مدیریت پسماندهای خانگی و رها شده در طبیعت و اقدامات نهادها و ارگان های متولی نیز باید مد نظر باشد،تا این اقدامات جلوگیری از مشکلات ناشی از عدم مدیریت اصولی پسماندها که تنوع زیستی را به طرق مختلف تحت تاثیر قرار می دهد، ثمربخش شود.
مناطق گردشگری استان گیلان و شهرستان فومن از جمله قلعه رودخان از تنوع زیستی بالای گونه های جانوری و گیاهی برخوردار است، که در صورت عدم رعایت معیارهای گردشگری پایدار، محیط زیست استان با چالش های جدی برای زیستمندان مواجه خواهد شد.
بعنوان یک رسانه باید بگویم که تلفات پرندگان و گونه های جانوری برای محیط زیست بسیار نگران کننده است تا جایی که آثار و بقایای مواد به ظاهر غیر قابل استفاده و رها شده در طبیعت عامل اصلی مرگ گونه ها می باشد و ما بسیاری از گونه حیوانات را در گیلان از دست دادیم..
متاسفانه امروزه بحران ریختن زباله در طبیعت گیلان به یک پدیده تبدیل شده است و برای حل این مشکل راهکارهای زیادی را مشخص کرده اند که اجرایی نمی شود چرا که ریختن زباله در طبیعت برابر است با نابودی محیط زیست.
امروزه به دلیل افزایش جمعیت، زباله های شهرها نیز افزایش یافته است. از آن گذشته رواج فرهنگ مصرف سبب شده است زباله های خانگی عبارتند از: پس مانده های مواد خوراکی، کاغذ، شیشه، فلزات، پلاستیک، پارچه و غیره.
بخش بزرگی از زباله های خانگی را پسمانده های گیاهی و حیوانی مثل پسمانده سبزی ها، پوست و ضایعات میوه و استخوان و ضایعات گوشت و مرغ و ماهی تشکیل می دهند که زباله تر به حساب می آید. کاغذ و مقوا اعم از روزنامه، کتاب، دفتر و کاغذ بسته بندی نیز بخش بزرگ دیگری از زباله را تشکیل می دهد.
انواع پلاستیک، ظروف یک بار مصرف، اسباب بازی و قوطی های فلزی و شیشه ای نیز بخشی از زباله های منازل است.
باید توجه داشت تمام موادی که از نظر ما به درد بخور نیستند، دور ریختنی نیست. اگر به هزینه های جمع آوری و دفن زباله(سراوان) نگاهی بیندازیم، متوجه می شویم که با کمی دقت می توان از استهلاک چه سرمایه قابل توجهی جلوگیری کرد.
بازگشت به طبیعت در مورد بسیاری از مواد موجود در زباله به طول می انجامد و این مواد سالها باعث آلودگی و آسیب به محیط زیست می شوند.
شیشه و قوطی های فلزی و بویژه آلومینیومی صدها سال روی زمین باقی می مانند. کیسه ها و ظروف پلاستیکی که یک روز به دلیل سبکی و دوام آنها ساخته شدند، امروزه عامل بزرگترین مشکلات زیست محیطی هستند.
کیسه های پلاستیکی همراه باد همه جا پخش می شوند و بیشتر آنها سر از رودخانه و دریا در آورده با بلعیده شده به وسیله جانداران سبب مرگ آنها می شوند.
در این زمینه رسانه های گروهی با انتشار اخبار و گزارش های مختلف می توانند مردم و گردشگران را نسبت به مخاطرات عدیده رهاسازی زباله ها در دامن طبیعت آگاه کنند.
آگاهی های زیست محیطی در جوامعی که ارتباط تنگاتنگ با محیط زیست پیرامون خود دارند، اهمیت بیشتری در پیشگیری از رفتارهای نادرست انسان و به تبع آن پیشگیری از تلفات گونه های حیات وحش دارد.
فیلم ارسال سوژه در تلگرام:
ایتا @safiregilan
اینستاگرام
https://instagram.com/safiregilan.sg?utm_source=qr&igshid=Mz
- رودخانه زباله
- نویسنده : خبرنگار؛زلیخا صفری
Friday, 23 May , 2025