صفیر گیلان؛خانواده اولین واحد اجتماعی است که کودک از لحاظ عاطفی و شخصیتی در آن رشد می کند، از اینرو نقش مهم و موثری در پیشگیری از اعتیاد دارد.
به گزارش پایگاه خبری صفیر گیلان؛ سینا صمیم صحت جو کارشناس شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدراستان گیلان در مقاله ای پژوهشی براساس آخرین یافته های علمی وعملی به بلای خانمانسوز اعتیاد به مواد مخدر پرداخت که در دو بخش پیشین ،عوارض اعتیاد(۱) و علائم اعتیاد(۲) به صورت کوتاه بر شمرده شد واینک در سومین بخش نقش خانواده در پیشگیری از اعتیاد(۳) به صورت فشرده بازگو می شود تا در پیشگیری ازاین بیماری همراهی داشته باشیم .
خانواده اولین واحد اجتماعی است که کودک از لحاظ عاطفی و شخصیتی در آن رشد می کند، از اینرو نقش مهم و موثری در پیشگیری از اعتیاد دارد. خانواده مهمترین و اصلیترین نهاد در ساخت بنیادهای شخصیتی کودک است و مهمترین عامل در پی ریزی و چگونگی رشد شخصیتی اوست بطوریکه آداب و رسوم ، ایده آلها ، نگرش ها و آرزوهای والدین و سطح تربیت آنها در طرز رفتار کودکان تاثیر فراوان دارد.
اگر محیط خانواده ناسالم و نامناسب و روش تربیت نادرست باشد بی شک منشاء و سرچشمه بسیاری از انحراف ها، کژرفتاریها و اختلالات رفتاری کودک خواهد شد چراکه کودک در خانواده تجربیات فراوانی کسب می کند و در این محیط است که اخلاق، راه زندگی و فلسفه اجتماعی منعکس می شود.
افراد معتاد بیشتر از میان خانواده های از هم گسیخته ظاهر می گردند،جدایی و طلاق بیشترین صدمه را به کودک وارد می سازد بطوریکه تعداد زیادی از معتادان، نداشتن پدر و مادر یا وجود ناپدری و نامادری را به عنوان عامل اعتیاد خود ذکر کرده اند و میگویند برای گریز از احساس کمبود محبت و احساس بی پناهی و ناایمنی و فراموش کردن غم ها و رنج های خود به دامن مواد مخدر پناه برده اند.
احساس حقارت، بی کفایتی، ترس، انزوا وگوشه گیری، ناتوانی در برقراری روابط عاطفی و اجتماعی، پرخاشگری و… را از جمله حالات روانی زمینه ساز اعتیاد به موادمخدر است.این حالات روانی نتیجه سخت گیریها، خشونت ها، سرزنش و تحقیرهای والدین می باشد.
در خانواده های سهل انگار که والدین به کودک و نوجوان خود آزادی کامل میدهند و هیچ گونه کنترل و نفوذی روی فرزندان خود ندارند، در نتیجه رشد شخصیت آنان دچار اختلال می گردد و از آنجا که این افراد در زمان کودکی و نوجوانی امیال و خواسته هایشان بدون چون و چرا ارضاء شده و کمتر مزه تلخی ها و محرومیتها را چشیده اند، ورزیدگی لازم را برای مواجه با مشکلات زندگی ندارند و بهترین راه برای گریز از مشکلات را پناه بردن به مواد مخدر می دانند.
در خانواده هایی که پدر و مادر یا هر دوی آنها معتاد باشند و کودکان هر روز شاهد کشیدن تریاک و استعمال مواد مخدر توسط والدین خود باشند، زمینه مناسبی برای ابتلای فرزندان فراهم می شود، چون واکنش های اجتماعی افراد خانواده معتاد بر اثر تکرار تثبیت شده و برای دیگر اعضای خانواده عادی می گردد و عادی شدن مصرف مواد مخدر به سهولت در گرایش دادن اعضای دیگر خانواده به سوی اعتیاد کمک می کند.
در خانواده های منفعل که زن و شوهر برای اجتناب از حل مشکلات و فرار از مسئولیت با یکدیگر توافق می کنند، نامناسب ترین شرایط برای الگو برداریهای مورد نیاز کودک یا نوجوان بروز می کند و مانع تحول مطلوب بافت شخصیت میشود، چنین خانواده هایی اجباراً در زندگی به راه حلهایی خارجی و سحر آمیز وابسته می شوند و در نتیجه نوعی آمادگی قبلی برای انواع مختلف وابستگی در کودکی که در این محیط پرورش یافته است، بوجود می آید و نخستین برخورد با یک دوست وابسته به دارو می تواند به احتمال زیاد جرقه ای برای آغاز وابستگی دارویی باشد.
دادن آموزشهای لازم از طرف اولیاء و مربیان در خصوص نحوه استفاده صحیح از اوقات فراغت، ارائه آموزشهای لازم به جوانان در مورد زندگی مستقل همراه با راهنمایی برای پیدا کردن شغل، انتخاب زوج و تشکیل خانواده با هدف مسئولیت پذیری بیشتر، ایجاد فضاهای سالم تفریحی و سرگرم کننده در تمام نقاط کشور جهت جذب جوانان و نوجوانان و آشناساختن اولیاء با معرفی عوامل موثر بر اعتیاد و معرفی علائم و نشانه های اعتیاد در جوانان و نوجوانان از جمله مهمترین راههای جلوگیری و پیشگیری از اعتیاد است.
Tuesday, 26 November , 2024