اختصاصی/صفیر گیلان؛خودکشی شاید غم انگیز ترین روش ختم زندگی یک فرد محسوب شود و رنج ناشی از خودکش غیر قابل بیان است و سبب می شود تا اعضای خانواده ،دوستان و همکاران با فقدانی عمیق و احساس گناه مواجه شوند. در پی خودکشی حالت سر در گمی و تخریب بروزمی کند که در غالب موارد […]
اختصاصی/صفیر گیلان؛خودکشی شاید غم انگیز ترین روش ختم زندگی یک فرد محسوب شود و رنج ناشی از خودکش غیر قابل بیان است و سبب می شود تا اعضای خانواده ،دوستان و همکاران با فقدانی عمیق و احساس گناه مواجه شوند.
در پی خودکشی حالت سر در گمی و تخریب بروزمی کند که در غالب موارد قابل توصیف نیست.
اغلب افرادی که به خودکشی فکر می کنند برای اقدام به خودکشی مردد هستند و مطمئن نیستند که می خواهند بمیرند.
یکی از عواملی که ممکن است افراد مستعد را به سمت خودکشی سوق دهد،انتشار خودکشی در رسانه ها می باشد و اینکه رسانه چگونه موارد خودکشی را گزارش کند می تواند تاثیر زیادی در اقدام به خودکشی در دیگران داشته باشد.
کارگاه رسانه و خودکشی با هدف تبیین نقش رسانه ها در پیشگیری از این معضل اجتماعی در دانشگاه علوم پزشکی گیلان برگزار شد.
در این کارگاه که جمعی از دست اندرکاران رسانه و کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی حضور داشتند نحوه انعکاس اخبار خودکشی در رسانه ها، اثرات خودکشی بر بروز خودکشی و چگونگی گزارش اخبار آن مطرح و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
دکترفلاح روانشناس تربیتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان آثار سوء خودکشی در جامعه ، افسردگی را عامل اصلی خودکشی
دانست و اظهار داشت: رسانه ها با درج و انتشار صحیح اخبار می توانند نقش مهمی در پیشگیری از خودکشی داشته باشند.
این مسئول خودکشی را مرگی انتخابی و جزء ایتم ۱۰ گانه اصلی مرگ و میر در دنیاخواند و گفت: ما هدفمان ادامه زندگی و کمک به زندگی پر بار است زیرا مرگ نشانه خوبی در خودکشی ها نیست و انسانها می توانند نقش سازنده در جامعه داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه مساله خودکشی در جامعه باید با دید علمی باشد افزود: رسانه ها با ایجاد تغییر در جامعه و توجه به مباحث علمی و … می توانند در کاهش و جلوگیری از این معضل اجتماعی تاثیر گذار باشند.
روانشناس تربیتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفت: تحقیقات نشان می دهد اثرات گزارش خودکشی در صدا و سیما تا ۱۰ روز پس از گزارش نیز دارای اثر است.
دکتر فلاح از اصحاب رسانه خواست تا با رعایت قوانین مطبوعات و آیین نامه رسانه ای چنین خبری را پخش کنند زیرا خودکشی عاملی که مورد قبول ما و جامعه نیست.
حلقه حمایت اجتماعی در کشور مفقود است
ایشان خودکشی را فقط مختص کشور ایران ندانست و گفت: بخاطر عوامل متعدد از جمله اعتیاد،فقر،طلاق،اختلالات روحی و روانی،افسردگی،بیکاری،مهاجرت،استرس،نداشتن حمایت اجتماعی ،مصرف الکل و …خودکشی آسیبی است که در جهان همگیر شده است.
روانشناس تربیتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان خودکشی بین زنان و مردان را متفاوت اعلام نمود و گفت: خودکشی ها در شهرها بیشتر از روستاهاست و یکی از دلایل آن می تواند ارتباطات نزدیک در روستا بین افراد باشد.
روانشناس تربیتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفت:نداشتن آموز در کنار پرورش که متاسفانه امروز فقط آموزش داریم و از پرورش خبری نیست و مسئولان این حوزه چنان که باید و شاید به پرورش فکر نوجوانان توجه نداشتند و نوجوان به افسردگی سوق داده شده است.
وی افزود: باید مدیران و معلمان شرایط جوان و نوجوانان را درک کنند و نگذارند حلقه حمایت اجتماعی که در کشور متاسفانه بسیار ضعیف است عاملی برای اتفاق خودکشی شود.
دکتر فلاح تاثیر رسانه ها را در انعکاس چنین خبری بسیار اثر گذار خواند و گفت: رسانه ها روی کلمات شادی اور بیشتر مانور و از نوشتارهای مثبت در این حوزه بهره بگیرند و موضوع خودکشی را نباید جذاب و در صفحه اول بزرگ نمایی کنند زیرا خودکشی با زندگی انسانها ارتباط دارد.
روانشناس تربیتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان افزود: منابع اطلاعاتی مورد استفاده از گزارش خودکشی باید معتبر باشد و به ارائه اعداد و ارقام نباید اکتفا شود بلکه باید آمارهای خودکشی با دقت و بدرستی و مطابق نظر متخصصین و … تفسیر شود و از تعمیم موارد معدود خودکشی در یک منطقه باید پرهیز شود.
/سفیران سلامت رسانه ای برای مردم با مردم
کاویانی، مسئول روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی گیلان ضمن تشکر از اصحاب رسانه گفت: ما و مجموعه علوم پزشکی گیلان در حوزه خودکشی دغدغه داریم و از رسانه ها می خواهیم تا در نحو انتشار چنین مطلبی با معاونت دانشگاه علوم پزشکی همکاری کنند.
وی از فراخوان همکاری رسانه ها در غالب ( رسانه سلامت) خبر داد و گفت: پنج صفیر سلامت در جمع رسانه ها انتخاب و با نشان صفیر سلامت برای سلامتی مردم با ما همکاری می کنند .
مسئول روابط عمومی علوم پزشکی گیلان گفت: این رسانه ها در کار گروه مدیریتی خودکشی و پویش سلامت بعد از برگزاری انتخابات شرکت و در واقع خود رسانه صفیر سلامت می شود.
وی افزود:ما اختصاصی از شما کمک می خواهیم زیرا سلامت افراد جامع برای علوم پزشکی دارای اهمیت است و فضای مجازی توان کمک را دارد.
وی افزود: پنج رسانه سلامت محور با نشان صفیر سلامت بعد از مدتی نشانه را به چنج رسانه دیگر داده تا ما بتوانیم از ظرفیت تمامی رسانه های گیلان در حوزه سلامت بهرمند شویم.
وی افزود: این کارگاه به هیچ وجه برای سانسور خبری تشکیل نشده بلکه برای بهبود سطح سواد رسانه در حوزه پیشگیری از خودکشی ،مدیریت خشم و استرس و بهبود زیر ساخت و … تشکیل شده است.
باید ها و نبایدها
رسانه ها با افراد ذی صلاح در بخش بهداشت و درمان و منابع معتبر از نزدیک همکاری کنند.
از واژه خودکشی موفق برای خودکشی های کامل منجر به مرگ استفاده نکنند.
اطلاعات مرتبط را فقط در صفحات داخلی جرائد منتشر کنند.
جزئیات روش اقدام به خودکشی چاپ نشود.از بزرگنمایی و هیجان انگیز جلوه دادن اقدام خودکشی بپرهیزید.
هنگام انتشار خبر خودکشی به اثرات خودکشی بر خانواده و بازماندگان فرد اقدام کننده،رنج و انگ وارده بر خانواده در اثر انتشار خبر خودکشی توجه کنید.
پوشش خبر تا حد امکان محدود باشد و چاپ عکس افراد و روش اقدام به خودکشی و صحنه خودکشی بلد نشود.
در انتشار خبر مرتبط با خودکشی به ارائه امار و اعداد و ارقام اتکا نشود و با مقایسه آمار سایر نقاط دنیا مقایسه و تفسیر گردد.
منابع اطلاعاتی باید معتبر باشد و از گزارش رفتار خودکشی به عنوان پاسخی قابل درک به تغییرات اجتماعی ،فرهنگی یا تنزیل رتبه اجتماعی باید ممانعت شود.
پخش گزارش در شبکه ها و برنامه های تلوزیون در میزان خودکشی تاثیر بیشتری دارد بنابراین پرهیز از انعکاس اخبار خودکشی می تواند در پیشگیری از رفتار تقلید گرانه خودکشی کمک کند.
روانشناس تربیتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در این کارگاه با تاکید بر اهمیت سلامت در جامعه به تبیین نقش رسانه ها در مسایل سلامت و معضلات اجتماعی پرداخت.
رسانه مراکز کمک رسانی مرتبط با خودکشی را نیز هنگام پخش اخبار خودکشی معرفی کنید.
تنظیم/زلیخا صفری راسته کناری
Thursday, 28 November , 2024